Huishoudtips

Wijnvlekken verwijderen.

Als je rode wijn morst op jouw tapijt, kleed of karpet, niet gaan deppen maar strooi er keukenzout op. Dit laat je intrekken, daarna opzuigen en je kleed, tapijt of karpet is schoon. De wijnvlek is echt verdwenen ,

Rotterdam

Mw. M.A. de Beer

Toilet blinkend schoon.

Zitten er in uw toilet ook donkere plekken of kringen van de kalk? Gebruik één kopje baking soda en één kopje natuurazijn. Laat het een nachtje intrekken. De volgende ochtend even met de borstel erover en doortrekken. U herkent uw eigen toilet niet meer!

Valthermond

Sabine Hensens

Haren verwijderen.

Als u huisdieren heeft gebruik dan een panty voor het verwijderen van de huisdierenharen. Wrijf ermee over de bank, stoel of de kussens en ze zijn al snel haarvrij!

Linschoten

Kimberley de Jonge

Fruitvliegjes vangen.

Fruitvliegjesval zelf maken: een glas met balsamicoazijn tot het midden vullen (of gebruik fruitazijn of sap met water en een druppel afwasmiddel). Daarna doe huishoudfolie over het glas en prik boven een gat in. De vliegjes gaan er in en zullen verdrinken, gewoon proberen.

Almere

Amy Munske

Was weer wit.

Als je een wit kledingstuk hebt dat een beetje grauw is geworden doe het dan in een pan met water en doe er 2 citroenen bij, gesneden in stukjes. Laat het even warm worden (niet laten koken). Laat ongeveer een half uurtje laten staan en dan kan het de wasmachine in en het is weer stralend wit. Zo goed als nieuw!

Vriezenveen

Lisa Kobes

Stenen aanrecht weer glanzend.

Heb je een stenen aanrecht (composiet, graniet) en zitten er vlekken of is hij dof? Zo los je dat op. Eerst lichtjes met Cif schuren en dan een laagje afwasmiddel erover en dan niet wegspoelen gewoon op wrijven. De vlekken zijn weg en het glanst weer. Deze tip heb ik ooit gehad van een onderhoudsmedewerker. Mijn aanrecht is al 15 jaar als nieuw.

Roosendaal

Hanane Oulhaizoum

Ovenbakplaat snel schoonmaken.

Aangebakken pan of een ovenbakplaat die zwart is maak je snel schoon. Doe een vaatwastablet door het midden, doe een paar druppels water op de plaat. Wrijf de halve vaatwastablet er over. Dit geeft geen krassen en alles wordt weer glanzend schoon.

Sint Pancras

Tina

Snel vervelende vlekken weg.

Hulp bij schoonmaken, gebruik billendoekjes! De vervelendste vlekken kun je er mee verwijderen. Stift van de muur heb ik er laatst mee af gekregen. Stift en verf op de handen van de kindjes. Ik gebruik wel altijd billendoekjes Sensitive! Op eigen risico natuurlijk.

Arnhem

Samanmali van de Velde

Kleding opfrissen.

Voor het opfrissen van kleding die niet gewassen hoeft te worden maar naar rook ruikt of lichtelijk gekreukeld is doe ik een natte washand met wasverzachter in de droger met de kledingstukken erbij. Niet te vol. Na een 20 minuten is alles heerlijk fris en kreukels verdwenen. Dit is voor ook het behoud van je favoriete kleren omdat wassen doet slijten. Succes!

Amsterdam

Patricia Bijl

Zilver schoon.

Zilver makkelijk schoon. Doe je zilveren spullen/bestek in een bak met aluminiumfolie. Giet daarop kokend soda water. Laat het een tijd staan. De aluminiumfolie wordt zwart en het zilver gaat blinken. Was het daarna goed schoon en het blinkt als een spiegel en je hoeft niet te poetsen.

Putten

Willy van der Sluys

Azijn gebruiken.

Mijn tip is heel goedkoop: Azijn. Nee, niet de schoonmaak variant maar gewoon dat wat je bij de sla doet.
Je krijgt er veel dingen super schoon mee, het kost weinig en is niet giftig. Vooral ontkalken gaat super, bijvoorbeeld de douchekraan;
Inwikkelen in keukenpapier/tissues/vaatdoek en overgieten met azijn. Minimaal een half uurtje (maar beter nog een paar uur) laten intrekken en vervolgens even na vegen met een spons en de kalk is weg!

Breda

Eva

Ovenrooster schoon.

Met een goedkoop merk cola kun je erg goed een vies magnetron rooster schoonmaken. Laat het rooster er een dag inweken en dan schoon wrijven met een schuurspons. Het rooster glimt dan weer erg mooi, alsof hij nieuw is.

Rotterdam

Anna van Meggelen

Watervlekken verwijderen.

Waterkringen in je (houten) tafelblad, deze krijg je eraf door er een theedoek op te leggen en er met een strijkijzer over heen te gaan, stoomfunctie uit en niet te lang!

De Lutte

Anne Dierselhuis

Keramische plaat schoon.

Als je een keramische kookplaat hebt en er is een vlek op het hete gedeelte ontstaan bijvoorbeeld met overkoken dan haal je deze er af met een verfkrabbertje. De keramische plaat is immers ook van glas en beschadigd niet met de verfkrabber.

Barneveld

Rian Esveld

Fruitvliegjes weg.

Last van fruitvliegjes? Zet een bakje met azijn en afwasmiddel neer. Werkt tegen fruitvliegjes!

Winschoten

Ti Hulzebos

Bladluizen weg.

Last van bladluizen op je planten?
Spray spiritus verdunt met water erop. Je plant gaat niet dood maar de luizen wel.

Bergambacht

Monique

Fris geurende kamer.

Lekker geurtje in woonkamer? Doe in de radiatorbakjes een scheutje wasverzachter.
Door de warmte van de radiator komt de geur van de wasverzachter vrij

Nederweert

Willemien Stals

Koffielepels weer als nieuw.

Heeft u ook last van aanslag op koffie- en theelepels? Hier is mijn tip: leg de lepels in goed warm water met een drupje afwasmiddel en een scheutje bleekmiddel. Weg zijn alle koffie- en theevlekken. Prachtige glanzende lepels terug!

Zoetermeer

Joke Verhoek-Hendriksen

Weerplekken uit kleding.

Na een kampeervakantie in ons natte kikkerlandje had ik weerplekken in de mouw van een wit sweatshirt. Na van de eerste schrik bekomen te zijn bedacht ik het volgende. Ik heb de plek op de mouw bespoten met vocht en weerplekkenreiniger van HG deze even laten intrekken de spikkels waren verdwenen daarna in de wasmachine gewassen en de mouw was weer helemaal schoon. Kan waarschijnlijk alleen met witte kleding.

Ridderkerk

Ina de Jong

Zachte handen.

Giet een hoeveelheid olijfolie ter grootte van een euro in je hand en strooi er voldoende zout bij totdat al het zout de olie heeft geabsorbeerd. Wrijf jouw handen samen om en om. Spoel af met lauwwarm water en smeer met een voedende crème in . Je hebt weer mooie zachte handen.

Zeldert

Isa de Wilde

Watervlekken verwijderen.

Een oude watervlek kun je als volgt met succes wegkrijgen: Doe een scheutje slaolie op een schoteltje en voeg er vijf/zes druppels azijn bij. Sla een schoon doekje om de vingertoppen en dep hiermee de vloeistoffen door elkaar. Wrijf vervolgens met het doekje krachtig over de uitgebeten kring.

Noordwijk

Annemieke Vers

Streeploos laminaat.

Voeg altijd een scheut schoonmaakazijn toe aan je dweilwater. Hierdoor krijg je gemakkelijk een streeploos schone laminaatvloer.

Bemmel

Heleen Ruiters

Voorzichtig stoffen.

Voor het afstoffen van een schilderij moet je geen plumeau gebruiken, dit veroorzaakt namelijk krassen op het schilderij. Je kunt beter een Swiffer duster of een hele zachte verfkwast voor het afstoffen gebruiken.

Soesterberg

Nanet de Wilde

Vet verwijderen.

Wanneer je een vette vloeistof hebt geknoeid zoals frituurvet of sla-olie, kun je dit het beste opruimen door er eerst meel of bloem overheen te strooien. Zo wordt de vette vloeistof opgenomen en is het gemakkelijker op te ruimen.

Berkel en Rodenrijs

Sjaak de Wit

Knuffels bacterievrij.

Alle knuffels en speelgoed die van stof zijn gemaakt kunnen gewoon koud gewassen worden met wasmiddel in de wasmachine. Check wel altijd het label. Daarna stop je ze een nacht of twee in de vriezer en alle bacteriën zijn gedood.

Kudelstaart

Sonja Duifhuijsen