Bierglazen

Je zit in de zomer in de tuin met een heerlijk koud glas bier in je hand. Nippend uit je bierglas geniet je van de zachte aroma’s die jouw tong verwennen. De zon straalt op je blote armen terwijl het rumoer om je heen even helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Genieten!

5 resultaten

per pagina
Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 resultaten

per pagina
Filter
Van hoog naar laag sorteren

Dat het ene bier het andere bier niet is – dat weet iedereen. De echte bierliefhebber zal dan ook voor ieder biertje een ander glas willen. Maar waarom zijn de bierglazen zo verschillend? Een klein stukje historie: vroeger werd in ieder land met de bierglazen geëxperimenteerd, want welk materiaal is nu het beste voor de smaak van het bier? Toen uiteindelijk het glasblazen werd uitgevonden, begon ieder land ook bierglazen van glas te produceren. Hierbij zijn verschillen op basis van cultuur ontstaan, maar dit heeft ook met de smaak te maken. Je leest er hier meer over.

Waarom steeds een ander bierglas?

De verschillende bierglazen hebben niet alleen een ander uiterlijk, maar ook zeker een andere functie. Zo kan het glas ervoor zorgen dat de aroma’s vooral voor in de mond worden geproefd, zodat de smaak van het bier het beste overkomt. Een ander glas houdt het biertje juist weer langer koel, wat ideaal is wanneer je in de zomer op het terras zit. En dan is er nog een glas waarbij de mooie schuimkraag na iedere slok behouden blijft.

Soorten bierglazen

Bierglazen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. We stellen hier de bekendste bier glazen aan je voor.

  • Fluitje: Dit is een typisch Nederlands glas. Het is een smal, langwerpig glas dat ideaal is om zo lang mogelijk een schuimkraag op je bier te hebben. Hierdoor zou het bier in theorie tegen zuurstof worden beschermd, maar vaak is dit kleine glas al leeg, voordat de zuurstof überhaupt invloed kan hebben. Er past 16 cl in.
  • Vaasje: Het vaasje lijkt wat op het fluitje, maar houdt een stuk makkelijker vast doordat het glas naar boven toe breder wordt. Deze bierglazen zijn erg geschikt voor de Nederlandse pilsjes.
  • Pint: Waar het vaasje en het fluitje veel in Nederland worden gebruikt, is een pint juist weer typisch Engels. Deze glazen hebben een bolling aan de bovenkant, waardoor je het glas makkelijker vast kunt houden.
  • Tulp: Deze bierglazen zijn perfect voor het vasthouden van de heerlijke aroma’s en bieden ruimte voor een goede schuimkraag. Vooral Belgische bieren worden graag in dit glas geschonken.
  • Weizen: Dit glas komt dan juist weer oorspronkelijk uit Duitsland en heeft een smalle en hoge vorm. Om hierin een goed biertje te schenken, moet je het glas op een hoek van ongeveer 45 graden houden. Ook moet je het flesje nooit helemaal in een keer leegschenken, om te voorkomen dat je glas overstroomt omdat het erg kan gaan schuimen. Het laatste beetje in de fles zwenk je een paar keer heen en weer, voordat je het erbij giet. Zo ontstaat er een natuurlijke troebeling. Het ideale Weizenbiertje krijg je dus in dit bier glas!

Bierglazen kopen

Bierglazen zijn in verschillende soorten en maten te koop. Het beste is om langzaam een verzameling aan te leggen, zodat je voor ieder biertje het juiste glas in de kast hebt staan. Wanneer je niet zeker weet welk glas bij jouw biertje past, kun je dit het best al bij de aanschaf van het biertje even navragen of het online opzoeken. Zo kun je met de juiste bierglazen optimaal van jouw koude pilsje genieten! Kom ook gerust eens langs in onze winkels of bestel de juiste bierglazen op onze website!