Taartbodem blind bakken: hoe en waarom?

Het geheim voor een knapperige en lekkere quiche of taartbodem zonder zompige of net-niet gare bodem zit hem in de techniek van blind bakken! Iets meer werk, maar levert een veel lekkerder eindresultaat op!

Wanneer blind bakken?

  • Bij taarten waarbij je de vulling niet mee bakt.
  • Gebak waarbij je de vulling maar heel even hoeft mee te bakken omdat deze sneller gaar is dan de taartbodem.
  • Taarten waarbij de vulling vloeibaar is op het moment van het vullen van je taartbodem en daarna moet opstijven.

Het recept & bereidingswijze 

Ingrediënten:

  • 125 gr suiker
  • 250 gr bloem
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 2 tl vanille extract
  • snufje zout
  • Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten

Bereiding:

  1. Doe de suiker, ei, vanille en zout in een kom en mix tot een lichtgeel mengsel.
  2. Voeg de bloem toe en mix op een lage stand tot er een kruimig mengel ontstaat.
  3. Snijd de boter in blokjes en meng door het kruimelmengsel tot een samenhangend deeg.
  4. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg met de hand nog kort tot een soepele bal.
  5. Laat het deeg minimaal een uurtje in de koelkast rusten en hierna kort op kamertemperatuur komen.
  6. Bestuif nu ook een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm.
  7. De bodem bak je 10 à 15 minuten blind op 180 graden.
  8. Verwijder de blinde vulling en bak nogmaals 10 minuten.
  9. Laat de bodem volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  10. Vullen maaaar!