Taartbodem blind bakken: hoe en waarom?
Het geheim voor een knapperige en lekkere quiche of taartbodem zonder zompige of net-niet gare bodem zit hem in de techniek van blind bakken! Iets meer werk, maar levert een veel lekkerder eindresultaat op!
Wanneer blind bakken?
- Bij taarten waarbij je de vulling niet mee bakt.
- Gebak waarbij je de vulling maar heel even hoeft mee te bakken omdat deze sneller gaar is dan de taartbodem.
- Taarten waarbij de vulling vloeibaar is op het moment van het vullen van je taartbodem en daarna moet opstijven.
Het recept & bereidingswijze
Ingrediënten:
- 125 gr suiker
- 250 gr bloem
- 125 gr ongezouten roomboter
- 1 ei
- 2 tl vanille extract
- snufje zout
- Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten
Bereiding:
- Doe de suiker, ei, vanille en zout in een kom en mix tot een lichtgeel mengsel.
- Voeg de bloem toe en mix op een lage stand tot er een kruimig mengel ontstaat.
- Snijd de boter in blokjes en meng door het kruimelmengsel tot een samenhangend deeg.
- Bestuif het werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg met de hand nog kort tot een soepele bal.
- Laat het deeg minimaal een uurtje in de koelkast rusten en hierna kort op kamertemperatuur komen.
- Bestuif nu ook een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm.
- De bodem bak je 10 à 15 minuten blind op 180 graden.
- Verwijder de blinde vulling en bak nogmaals 10 minuten.
- Laat de bodem volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
- Vullen maaaar!