Portugese mini taartjes: Pastel de Nata

Hmm.. waan je in de Portugese sferen met deze heerlijke mini-taartjes. In Portugal bekend als Pastel de Nata. Een eenvoudig taartje met romige zoete vulling en een knapperige korst van bladerdeeg. Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen, bestrooid met wat kaneel en poedersuiker. Met dit heerlijke recept hoef je niet per sé naar Portugal en kun je lekker thuis genieten van dit heerlijke zoete gebakje. Desfrute de sua refeição!

Wat heb je nodig?

  • 4 à 5 plakjes bladerdeeg uit de diepvries
  • 6 eidooiers
  • 225 ml volle melk
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 el maïzena
  • snufje kaneel
  • boter om in te vetten & bloem
  • poedersuiker en kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220˚C.
  2. Smeer 6 holtes van de muffinvorm in met boter en bestuif met wat bloem.
  3. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol iets dunner uit.
  4. Steek 6 rondjes uit het bladerdeeg, groot genoeg om de bodem en opstaande randen te bedekken.
  5. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de bedekte muffinvormen in de koelkast.
  6. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  7. Verwarm het stokje en de merg samen met melk, suiker en maïzena in een pannetje tegen de kook aan.
  8. Laat heel zachtjes 10 minuten trekken en verwijder het vanillestokje.
  9. Klop met een garde de losgeroerde eidooiers erdoor en laat op zacht vuur onder regelmatig roeren langzaam indikken, maar vooral niet laten koken! Giet de vulling in de vormpjes en bestrooi met wat kaneel.
  10. Doe de taartjes ca. 20 minuten in de oven tot ze gaar en knapperig zijn.
  11. Bestrooi voor het serveren met wat kaneel en poedersuiker.

En smullen maaaar!