Is een rijstkoker echt nodig?

Is een rijstkoker echt nodig?

Rijst is een goede basis voor veel gerechten. Veel mensen koken dagelijks rijst. Er zijn allerlei soorten keukengerei en apparaten. Des te moeilijker om te bepalen of een rijstkoker wel echt de moeite waard is. Wij van Marskramer vinden een rijstkoker zeker een goede uitvinding. Maar de vraag blijft of het écht een slimme investering is of kan je net zo goed je rijst koken in een pannetje? Lees snel verder en ontdek het zelf!

Wat is een rijstkoker?

Voordat je een conclusie trekt, is het natuurlijk eerst belangrijk om te weten wat een rijstkoker nu exact is. Een rijstkoker is een elektrisch apparaat dat speciaal is ontwikkeld om rijst op een gemakkelijke manier te koken. Een rijstkoker bestaat uit een verwarmingsbodem en een pan waar de rijst en het water in worden gedaan. Het apparaat schakelt zich vervolgens vanzelf uit zodra de rijst klaar is. Handig toch?

Het kookproces

Je voegt eenvoudig de hoeveelheid rijst en het water toe aan de rijstkoker. Vervolgens sluit je de deksel en zet je de rijstkoker aan met de knop. De rijst wordt door de combinatie van warmte en stoom op de juiste manier gekookt. Zodra al het water is opgenomen in de rijst en de rijst gaar is, schakelt de rijstkoker over naar de verwarmingsstand. Hierdoor blijft je rijst warm en brandt het niet aan. Dat is natuurlijk erg fijn!

Waarom is een rijstkoker handig?

  • Handsfree koken: een rijstkoker is erg gemakkelijk. Je voegt namelijk alleen de rijst en het water toe en dan kookt de rijst vanzelf. Je hoeft de kooktijd niet in de gaten te houden en je weet zeker dat je rijst niet aanbrandt. De rijstkoker doet al het werk voor je zodat jij bezig kan met andere taken om je gerecht te maken.
  • Perfecte rijst: met een rijstkoker krijg je altijd de perfecte textuur en smaak van je rijst. Het maakt niet uit welke soort rijst het is, dus dit kan basmati, zilvervlies of sushirijst zijn. Een rijstkoker zorgt ervoor dat rijst goed gekookt wordt. Het koken van rijst in een pannetje op de kookplaat kan ervoor zorgen dat er te veel water wordt toegevoegd en de rijst papperig wordt. Het kan ook zijn dat er te weinig water wordt gebruikt waardoor de rijst hard blijft.
  • Meerdere functies: veel moderne rijstkokers kunnen meer dan alleen rijst koken. De meeste rijstkokers kunnen ook pasta en noodles koken. Rijstkokers met een stoommandje kunnen ook stoommaaltijden maken. Soepen kunnen worden opgewarmd en verschillende soorten vlees kunnen ook worden gekookt. Met een rijstkoker is er minder vet nodig voor het bereiden van gerechten.
  • Grote hoeveelheden: als je vaak voor meerdere personen kookt, is een rijstkoker echt een aanrader. Het apparaat kan makkelijk voor jou grote hoeveelheden rijst tegelijk koken. Bij het koken in een pan gaat dit lang niet zo gemakkelijk, want het kookt snel over of brandt aan.

Dus: is een rijstkoker echt nodig?

Ja, als je regelmatig rijst kookt, is een rijstkoker zeker een aanrader! Het bespaart je tijd en zorgt voor de perfecte textuur en smaak. Het is een handig hulpmiddel in de keuken en zeker als je voor grote groepen kookt. Rijst koken in een grote pan geeft gewoon niet dezelfde kwaliteit aan de rijst. In de pan wordt de rijst snel papperig of hard. Naast rijst kun je ook nog veel andere dingen opwarmen en koken met een rijstkoker. De rijst hoeft niet afgegoten te worden. Na het koken van de rijst gaat het apparaat automatisch over van stomen naar warm houden. Je bent dus gegarandeerd van de perfecte rijst met een rijstkoker! Bestel vandaag nog je rijstkoker en ervaar zelf de voordelen!