Stem op jouw favoriete speelgoed, kleur de kleurplaat en maak kans op prijzen!

Van 15 september tot en met 6 november 2016 kan iedereen in Nederland stemmen op het speelgoed van zijn of haar keuze. Stem & Win Speelgoed is het motto: dus wie gaat stemmen op zijn of haar favoriete artikel en de vraag goed oplost, maakt ook nog eens kans op mooie prijzen.

Speelgoed van het jaar. De verkiezing in het kort
Ruim 40 jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. Want speelgoed verdient het om op een positieve manier onder de aandacht te komen van pers en consument.

Vakjury
Ieder jaar wordt een vakjury samengesteld die speelt, beoordeelt en in zes leeftijdscategorieën speelgoed en spellen kiest. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging uit verschillende disciplines: journalisten, inkopers en speelgoeddeskundigen, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. Natuurlijk houden zij rekening met verschillende criteria: is het geschikt voor de leeftijd, sluit het aan bij de interesse van het kind waarvoor het is bedoeld, gaat het niet gauw stuk, is het na een keer spelen nog steeds leuk, hoe zit het met de prijs/kwaliteitverhouding? De artikelen die zijn gekozen zijn allemaal voorzien van het logo: “Genomineerd Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2016”. Alle artikelen zijn met veel informatie te vinden op de website.

Hulp jury
Ook in 2016 wordt gevraagd aan basisscholen, peuterspeelzalen/kinderdagverblijven en (spellen)verenigingen/spelersgroepen 12+ met het genomineerde speelgoed te spelen en er op te stemmen. Op www.speelgoedvanhetjaar.nl/hulpjury 2016 is meer informatie te vinden. Degenen die met het genomineerde speelgoed hebben gespeeld, brengen een stem uit. Deze stemmen bepalen voor 35% de uitslag.

Speeldag
Op de speeldag in Hoorn (www.speeldag.nl) op 18 september, zal het genomineerde speelgoed kunnen worden uitgeprobeerd en kan er direct op worden gestemd. Stemmers maken kans op een genomineerd artikel indien zij minimaal in één categorie stemmen en maximaal in zes. De stemmen tellen voor de einduitslag voor 15% mee.

Website
Op www.speelgoedvanhetjaar.nl staan alle artikelen vermeld. Met een omschrijving, de mening van de jury, een pedagogisch commentaar, afbeeldingen en vaak een filmpje. Op de website van speelgoed van het jaar kan ook worden gestemd op het favoriete speelgoed. Ieder die stemt in tenminste één categorie, maakt kans op een genomineerd artikel. Elke uitgebrachte stem is meebepalend voor de einduitslag. De op de website gegeven stemmen tellen voor 50% mee in de einduitslag.

Kleurplaten
Ook dit jaar zijn bij alle Marskramer winkels weer kleurplaten van speelgoed van het jaar af te halen. In iedere leeftijdscategorie wordt één winnaar bepaald. Hij of zij krijgt een van de genomineerde artikelen. Winnaars Op 9 november zullen de winnaars in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt. Vanaf 16.00 uur zal de uitslag op www.speelgoedvanhetjaar.nl te vinden zijn. De kleurplaat is ook hier te downloaden.